Podcasts

Een podcast is feitelijk 'niets meer' dan ondemandradio. Maar precies dit ondemandkarakter is de kracht van podcasts. Het geheim van een goede podcast zit ’m in een sterk format, de inhoud en de opnamekwaliteit. Mensen moeten bewust kiezen om naar jouw podcast te luisteren. Bij LBL weten we hoe je boeiende podcasts maakt én beschikken we over de juiste apparatuur en een ruimte voor de opname van jouw podcasts.

 

Hoewel de podcast tot een paar jaar geleden nooit een groot bereik had, groeit de populariteit van dit audiomiddel snel. Veel merken starten een eigen kanaal rond specifieke kennis of lanceren series als onderdeel van een campagne of rondom een evenement of jubileum. In principe is een podcast door iedereen ‘eenvoudig’ te maken, maar de kunst zit ’m erin dat je mensen weet te boeien met ‘alleen’ audio en dat de luisterervaring prettig is. Je kunt je onderscheiden met een herkenbaar, inhoudelijk format van hoge kwaliteit. Want daar komen luisteraars voor terug.

Podcasts voor specifieke interesses

Al zijn podcasts razend populair, bij dit middel hoort niet per se een groot publiek. Kenmerkend voor een podcast is namelijk dat de hele uitzending is gewijd aan één onderwerp of thema. Het is lekker niche. Overigens bewandelen veel podcasts behoorlijk wat zijpaden, wat vaak een mooie dynamiek geeft. Je maakt een podcast dus voor luisteraars met een specifieke interesse of voorkennis over het onderwerp. Dit heeft als voordeel dat je goed de diepte in kunt.

Podcasts zijn intiem

Denk eens terug aan de tijd dat je kind was. En je moeder, vader of juf je een verhaaltje voorlas. Het is deze intimiteit die ook podcasts zo populair maakt. Mensen luisteren ze vaak alleen, op ‘hun moment’, bijvoorbeeld in de auto of trein of tijdens het hardlopen of fietsen. In een tijd waar communicatie vooral snel en vluchtig is, vormt de podcast een mooie tegenhanger. Het is een ontspannende manier om kennis op te doen of informatie tot je nemen. Je brein wordt niet afgeleid door beeld en je hoeft niet te focussen op geschreven tekst. Ook word je net als bij ondemandtelevisie niet gestoord door lange reclameblokken (er zijn overigens wel podcasts met reclame erin).

Zin om een goede podcast te gaan luisteren?

Podcasts zijn ontzettend toegankelijk, feitelijk net zo gemakkelijk als het luisteren van lineaire radio. Het enige wat je nodig hebt om een podcast te beluisteren, is wifi of of 4G. De meeste smartphones zijn al standaard uitgerust met een podcast-app. Of je kunt luisteren via je podcast-app, iTunes of Spotify (app of web). Dit zijn ook de platforms waar je een podcast uploadt wanneer je deze zelf hebt gemaakt of laten maken.

Een eigen podcast opnemen?

Neem contact op met Lobke Heisen: 085 071 08 00

Bij LBL vinden we podcasts maken te gek! Samen bedenken wat voor jouw merk de beste aanpak is en onze geluidstechnici zorgen ervoor dat jouw podcast van de beste kwaliteit is. Qua geluid én montage. Wil je een tafelgesprek en beschik je niet zelf over een goede ruimte, dan kan de opname bij LBL plaatsvinden.