Podcasts

Een podcast is feitelijk ' niets meer' dan on-demand radio. Maar precies dit on-demand karakter is de kracht van podcasts. Het geheim van een goede podcast zit ‘m in een sterk format, de inhoud en de opname-kwaliteit. Mensen moeten bewust kiezen om naar jouw podcast te luisteren. Bij LBL weten we hoe je boeiende podcasts maakt én beschikken we over de juiste apparatuur en een ruimte voor de opname van jouw podcasts.

 

Hoewel de podcast tot een paar jaar geleden nooit een groot bereik heeft gehad, groeit de populariteit van dit audio-middel snel. Veel merken starten een eigen kanaal rond specifieke kennis of lanceren series als onderdeel van een campagne of rondom een evenement of jubileum. In principe is een podcast door iedereen ‘eenvoudig’ te maken, maar de kunst zit ‘m erin dat je mensen weet te boeien met ‘alleen’ audio en dat de luister-ervaring prettig is. Met een sterk en herkenbaar technisch en inhoudelijk format – én een hoge kwaliteit opname – komen luisteraars terug en kun je je onderscheiden.

 

Podcasts voor specifieke interesses

Al zijn podcasts razend populair, een groot publiek hoort niet per se bij dit middel. Kenmerkend voor een podcast is namelijk dat de hele uitzending is gewijd aan één onderwerp of thema. Het is lekker niche. De diepte in. Overigens bewandelen veel podcasts behoorlijk wat zijpaden, wat vaak een mooie dynamiek geeft. Je maakt een podcast dus voor luisteraars met een specifieke interesse of voorkennis over het onderwerp. Dit heeft als voordeel dat je goed de diepte in kunt.

Podcasts zijn intiem

Misschien zijn podcasts juist wel zo populair vanwege de intimiteit ervan. Mensen luisteren ze vaak alleen, op ‘hun moment’, bijvoorbeeld in de auto of trein of tijdens het hardlopen of fietsen. In een tijd waar communicatie vooral snel en vluchtig is, vormt de podcast een mooie tegenhanger. Het is een ontspannende manier om kennis op te doen of informatie tot je nemen. Je brein wordt niet afgeleid door beeld en je hoeft niet te focussen op geschreven tekst. Ook word je net als bij on demand tv niet gestoord door lange reclameblokken (er zijn overigens wel podcasts met reclame erin).

Zin om een goede podcast te gaan luisteren?

Podcast zijn ontzettend toegankelijk, feitelijk net zo gemakkelijk als het luisteren van lineaire radio. Het enige wat je nodig hebt om een podcast te beluisteren, is wifi of of 4G. Luisteren kan bijvoorbeeld via SoundCloud, iTunes of Spotify (app of web). Dit zijn ook de platforms waar je een podcast upload wanneer je die zelf hebt gemaakt of laten maken. De meeste (nieuwere) telefoons zijn al standaard uitgerust met een gratis podcast-app. Zegt ook wel iets over de opkomst van dit medium.

 

Klik hier voor een lijstje met een aantal favoriete podcast van LBL-collega’s, of hier voor een lijstje podcasts over communicatie en contentmarketing.

 

Meer weten over de inzet van podcasts? Bel Lobke Heisen: 085 071 08 00