24-03-2016

De mogelijkheden van 360 graden video

Video is overal. En de ontwikkelingen rondom online video gaan razendsnel. Vergeleken met vorig jaar heb je als marketeer veel meer opties om video te maken en te verspreiden. Maar… alleen al op YouTube wordt per minuut 300 uur video geüpload. Zie daartussen als merk maar eens op te vallen. 

Een manier om op te vallen, is door de inzet van nieuwe vormen van video, zoals een 360° video. Dit is een interactieve video waarin je als kijker zelf bepaalt welke kant je op kijkt. Deze mogelijkheid is al een tijdje beschikbaar, maar het was nog lastig te hosten. Inmiddels is dat een stuk gemakkelijker geworden: via YouTube is het mogelijk om 360° video te bekijken, en met de komst van verschillende virtual-realitybrillen is het verspreiden gemakkelijk geworden. En ook niet onbelangrijk: consumenten snappen het principe inmiddels, waardoor het geen instructie meer behoeft. Wil je als merk iets met 360° video, dan is nu de tijd om te gaan experimenteren en te ontdekken of het bij je past.

De toegevoegde waarde van een interactieve video

Het unieke aan een 360° video is dat je mensen echt het gevoel geeft alsof ze op een door jou gefilmde plek aanwezig zijn. Ook al zitten ze thuis op hun stoel. Als je als bedrijf iets unieks te bieden hebt, kun je kijkers plaatsen laten zien waar ze normaliter nooit zouden kunnen komen. Zo heb ik in het verblijf van de aardvarkens van Burgers’ Zoo een camera neergelegd. Burgers’ Zoo wil bezoekers – ook buiten de bezoektijden –  extra beleving bieden met interactieve video’s van plekken die in het park niet toegankelijk zijn.

https://www.facebook.com/burgerszoo/videos/1117869661619258/

Kan de video niet afgespeeld worden? Open in een andere browser dan deze link

Een andere locatie waar je als consument niet snel zult komen, is de kleedkamer van je favoriete voetbalclub. Bij de Champions League konden fans – dankzij de plaatsing van een interactieve camera – niet alleen de wedstrijd bekijken, maar ook live volgen wat er in de dug out gebeurde. En in de rust was via een 360° camera in de kleedkamer voor supporters zichtbaar hoe de trainer hun club voorbereidde op de tweede helft. Een erg toffe kans om eens mee te kijken ‘behind the scenes’. Het is echt een extra ervaring die de beleving van de wedstrijd vergroot.

psg1-1030x749

Opstelling camera bij Champions League wedstrijd

Ook in fotografie is 360° trouwens al heel gaaf. Voor Google maps maakte ik behoorlijk wat 360° foto’s van bedrijven voor de contactpagina’s (‘binnenkijken’), waaronder van LBL. Hema gebruikte onlangs een 360° foto in een Paas-spel: als je alle verstopte paaseieren vindt, ontvang je een kortingscode. Op de website kun je om je heen kijken in een zonnige tuin. Door te zoeken naar de paaseitjes maak je ondertussen kennis met het paasassortiment. Eenzelfde idee had Doppio espresso deze Pasen, ook zij verstopten paaseieren in een 360-omgeving, (ook) te bezoeken met een Virtual Realitybril.

 

Wat een 360° video zo tof maakt

Er is een groot verschil tussen een interactieve video en kijken naar een ‘gewoon’ filmpje. In een gemonteerde video is alles vooraf bedacht. Alleen de mooiste shots zijn hierin verwerkt. Een 360° video is rauw. Je krijgt hardcore te zien wat er aan de hand is; 360° video veel realistischer. En dat is een te gekke toevoeging en een toffe manier om klanten iets unieks te laten zien.

Benieuwd wat een 360° video voor jouw bedrijf kan doen? Neem dan gerust contact op met een van onze video-experts om de mogelijkheden te bespreken.