<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> 068c1385b1e58fefee778b032c20e55cfcb1d7eb
9-06-2016

Virtual reality: vier inspirerende voorbeelden

Virtual reality (VR) wordt steeds bekender bij het grote publiek. Het biedt een bijzondere ervaring, omdat je kunt reizen zonder te verplaatsen. Met een VR-bril op je hoofd kom je in een compleet andere wereld terecht. Een virtuele wereld waar je 360° om je heen kunt kijken, waardoor het voelt alsof je er deel van uitmaakt.

Het verschil tussen 360° en VR

Met de toenemende bekendheid en populariteit van 360° video’s – te bekijken via Facebook en Youtube – is het idee van rond kunnen kijken op een plek waar je je fysiek niet bevindt al heel gewoon aan het worden. Voor het bekijken van een 360° video hoef je geen bril te dragen: met je muis beweeg je in de video naar de plekken die je wilt bekijken, of je beweegt je tablet of telefoon in het rond. Maar bekijk je zo’n video met een VR-bril, dan bén je echt op die plek voor je gevoel. En je kunt zelf beslissen wat je wil zien, door de beweging van je hoofd. Dit maakt je op natuurlijke wijze een soort regisseur. De beleving is intenser. Je geeft hierdoor mensen echt het gevoel alsof ze op een door jou gefilmde plek aanwezig zijn. Ook al zitten ze thuis op hun stoel. Er zijn dan ook al behoorlijk wat organisaties die gestart zijn met virtuele reizen en rondleidingen.

Inleving in de situatie van een ander

BBC News maakte het mogelijk om het vluchtelingenkamp ‘de Jungle’ in Calais te bekijken. Vluchtelingen leiden de toeschouwers rond door het vluchtelingenkamp. Van de tent waar ze in slapen tot het provisorische restaurant waar ze eten. Het toont aan hoe virtual reality de echte realiteit een stuk dichterbij kan halen en buitenstaanders kan laten beleven hoe het is om in een dergelijk kamp te wonen.

Zorg ervoor dat de nieuwste versie van Chrome, Opera, Firefox of Internet Explorer op je computer is geïnstalleerd om 360°-video’s te bekijken. Gebruik op je mobiel de nieuwste versie van de YouTube-app voor Android of iOS.

Virtual reality in de trein

Ook in Nederland is deze techniek ingezet. Zo heeft NS al tweemaal een VR-tour aangeboden om mensen voorafgaand aan een event al ‘in the mood’ te brengen: bij het lichtfestival in Eindhoven en de expositie over David Bowie in het Groninger Museum. Tijdens de reis in de VR-coupé was je feitelijk al in de wereld die je ging bezoeken.

Storytelling

Virtual Reality gaat over storytelling. Het is een nieuwe vorm van inspiratie. Die unieke belevenis staat maximaal centraal. Daarnaast geeft VR een beter beeld van de werkelijkheid dan een gemonteerde video. Je ziet namelijk hoe een situatie er écht uit ziet. Doordat er een 360° camera op Lesbos stond, zag je niet alleen vluchtelingen, maar ook alle journalisten. En je zag wat het met hen deed. Beelden die je in het journaal niet terug ziet.

Dezelfde ervaring zonder alle trappen te beklimmen

En het Anne Frank Huis biedt bezoekers die minder goed ter been zijn een virtuele tour door het achterhuis. Voor hen is het niet mogelijk om alle trappen te beklimmen, maar wel om in het restaurant met een VR-bril de tour te beleven.

Meer over virtual reality staat in de LBL-jaargids. Een handboek dat je per socialmediakanaal inzicht geeft in de huidige stand van zaken, trends en do’s & don’ts.

De hele presentatie die Detlef gaf op het LBL-event is hier te bekijken:

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> 068c1385b1e58fefee778b032c20e55cfcb1d7eb