Liona Munster
22-07-2020

Social video - van format naar succes

Het belang van video op social media is groot, heel groot. Volgens een onderzoek van Rawshorts worden video’s 1200% (whut!?) vaker gedeeld dan een bericht met tekst en beeld. En doet 67% van de consumenten sneller een aankoop na het zien van een productvideo op social media. Reden genoeg om op social met video aan de slag te gaan! Maar… wat is een goede social video? Ik neem je mee door vijf populaire formats, en geef tips om je video aantrekkelijk te maken voor social. Als uitsmijter delen mijn collega’s en ik onze favoriete social video’s van dit moment met je. 🙂

play

1. Live video

Live video’s zijn hot en happening (hier heeft corona absoluut een rol in gehad). Met name op Facebook en Instagram worden deze veel bekeken, omdat de algoritmes van deze kanalen live video’s promoten. Het is je vast weleens opgevallen dat live video’s vóór alle andere stories staan op Instagram. Je bent dus erg goed zichtbaar voor iedereen die Instagram opent gedurende je livestream. Op Facebook werkt dit iets anders, maar ook hier pusht het algoritme live video’s meer dan normale video’s. Op Facebook verschijnt een live video namelijk op de tijdlijn in plaats van in de stories. Maar door het algoritme is de kans op reacties en zichtbaarheid groot. Staatsbosbeheer zet live video al succesvol in om mensen thuis te laten genieten van de natuur met de rubriek uurtje natuurtje.

2. (Instagram) stories

Het begon allemaal bij Snapchat: stories. Tijdelijk zichtbare foto’s of video’s. Instagram kopieerde dit concept vrij vlot. Sinds redelijk recent hebben ook Facebook en LinkedIn een optie ‘Verhalen’. Veel bedrijven gebruiken deze plek om te experimenteren met content. Het concept van tijdelijk zichtbare beelden doet het voornamelijk op Instagram goed onder de gebruikers. Het voedt ook een zekere FOMO (fear of missing out). Het gevoel van nu of nooit. De populariteit van stories op Instagram neemt nog steeds toe en is hier zelfs de belangrijkste content. Steeds meer bedrijven zien dit ook en zetten stories in voor meer engagement of advertising. Voor waardering in stories, is het de kunst om als bedrijf fragmenten te maken die passen bij hoe consumenten dit doen. Met filters, emoticons, beeld en video die ‘echt’ zijn. Te smooth advertenties worden direct weggeswiped.

3. Vlogs

Vlogs hebben in de coronatijd een vogelvlucht genomen. Bedrijven pakken massaal hun kans om klanten een kijkje achter de schermen te geven óf om medewerkers een hart onder de riem te steken. Maar ook voor coronatijd waren vlogs al hartstikke populair. Waar het ooit begon bij influencers, zijn er tegenwoordig steeds meer zakelijke vloggers. De ideale manier om je bedrijf een gezicht te geven, en te laten zien hoe het er binnen jouw bedrijf aan toe gaat. Een goed voorbeeld is de politie met het diendersdagboek. Korte vlogs waarin een agent vertelt wat hij heeft meegemaakt.

4. Kennis- en instructievideo

Waar je in vlogs een kijkje achter de schermen geeft, laat je in kennisvideo’s zien waar je echt goed in bent. In deze video’s bespreek je trends of ontwikkelingen in het vakgebied. Hierdoor laat je zien dat jij de expert bent op dit gebied. Let op: dit soort video’s gaan snel over in een salespitch. Dit wil je niet. Het gaat om de inhoudelijke content waarmee je de kijker verder helpt, en dus niet om directe promotie van je bedrijf. NOS op drie maakt goede kennisvideo’s. Ingewikkelde onderwerpen worden op een leuke manier versimpeld uitgelegd door middel van tekst, animaties en graphics.

Een andere manier om kennis te delen is door het maken van een instructievideo zoals Gamma met de tuinklus. In deze video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je naar het eindresultaat toewerkt. Inclusief een ‘boodschappenlijstje’. Met instructievideo’s bied je de klant een extra service door als het ware te helpen met klussen. Beide vormen zijn trouwens supergeschikt om in serievorm te maken. Zo kun je je kijkers nog meer vertellen zonder dat het langdradig wordt.

5. Q&A’s

Q&A’s zijn al lang populair. Niet voor niets, want ze geven kijkers de gelegenheid vragen te stellen én maken de FAQ pagina op je website aantrekkelijker. Een livestream is de uitgelezen kans voor een Q&A met lekker veel interactie. Kijkers kunnen vragen stellen die jij direct beantwoordt. Zorg wel dat de host van de livestream veel vragen kán beantwoorden om ongemakkelijke situaties te voorkomen. 😉

Good to know

Met een goed format alleen red je het niet. Want video’s op social worden steeds vaker zonder geluid bekeken. Ondertiteling, animaties en graphics zijn daarom onmisbaar om de boodschap over te brengen en de interesse te behouden. Daarnaast heeft elk kanaal andere videorichtlijnen. Zelfs binnen kanalen gelden er verschillende eisen! Het is bijvoorbeeld handig om te weten dat LinkedIn geen MOV-bestanden ondersteunt. En dat video’s op de Instagram tijdlijn een andere aspect ratio hebben dan video’s in de stories.

Nu je dit allemaal weet, kun je aan de slag. Succes met jouw social video’s!

Download een overzicht van alle specs per kanaal

👇
👇
👇

Uitsmijter: de favorieten van LBL

Lobke Heisen: Koen Denolf met the fat five

Marieke Haafkes: Anne Frank videodagboek

Mike Groot Zevert: NOS op drie

Liona Munster: katernieuws van VICE

Meer nieuws
25-06-2020

Receptontwikkeling. Een vak apart.

Food is en blijft hot. Laten zien wie je bent via ‘food’ is een trend die al jaren groter wordt en niet aan kracht lijkt in te boeten. Zeker nu we door de afgelopen ‘thuis’-maanden meer zijn gaan bakken en koken, wordt er nóg meer gezocht naar receptuur. En dat maakt het een fantastisch middel voor contentmarketing. Met recepten laat je klanten zien waar je voor staat. Want een recept is nooit zomaar een recept. In alle receptuur worden keuzes gemaakt en die bepalen uiteindelijk de signatuur van de afzender en dragen daarmee bij aan de identiteit van een merk.

lees meer
27-05-2020

Waarom vloggen goed is voor je bedrijf

Met zakelijke vlogs geef je je bedrijf letterlijk een gezicht. Plus, je wordt online beter vindbaar. Check de voordelen van zakelijk vloggen én maak een vliegende vlogstart met mijn tips & tricks!

lees meer
1-05-2020

Als de deuren straks weer opengaan...

Wat mis ik het om op de fiets te stappen, een kop koffie in de stad te doen, met mijn kindjes wat boeken te lenen bij de bieb, even een dag weg naar een museum of het strand. Maar ik moet bekennen… De tuin schittert door onze aanwezigheid. De straten zijn bezaaid met prachtige tekeningen van stoepkrijt. Voor het eerst sinds we hier wonen, hebben we gezellige small talk met de buren (op veilige afstand…).

Waarom sleurden we ons altijd van hot naar her? Waarom spreek ik mijn ouders nu dagelijks tijdens het ‘slaapverhaaltje-van-oma’, terwijl ik ze voor de coronacrisis soms weken niet sprak? Hoewel ik smacht naar de periode dat de deuren weer opengaan, heb ik me voorgenomen echt een paar dingen anders te blijven doen.

lees meer