16-12-2014

Waarom online video werkt

De waarde van online video is door consumenten massaal ontdekt. Het is gratis ‘on demand information’. Niet voor niets is online video-archief YouTube een van de grootste zoekmachines.

Online video is er in talloze vormen. We bekijken massaal tv-programma’s terug op Uitzending Gemist, grappige filmpjes op Dumpert en gedeelde video’s op Facebook. 67% van alle Nederlanders bekijkt weleens online video en maar liefst 86% van de jongeren tot 34 jaar kijkt hiernaar (Sanoma/SBS, 2014). Het grootste videoplatform is onbetwist YouTube, dat elke maand wereldwijd door meer dan één miljard unieke bezoekers wordt bezocht. Maandelijks wordt hier meer dan 6 miljard uur aan video’s bekeken. Dat is bijna 1 uur per wereldburger! Dat maakt YouTube – na Google – de grootste bron van informatie en vermaak.

Video voor bedrijven

Ook bedrijven ontdekken massaal online video. En terecht. Het Marketingfacts Jaarboek 2014-2015 noemt een aantal redenen waarom online video bij uitstek past binnen de marketingmix: in video kun je snel veel informatie kwijt en het kan goed emotie overbrengen. Daar komt bij dat mensen zijn gefocust op gezichten en beweging.

Uit de Online video monitor 2014 van Quadia blijkt dat maar liefst 75 procent van de ondervraagde bedrijven online video inmiddels inzet binnen de marketingmix. De meest gebruikte distributiekanalen hiervoor zijn de eigen website (87%), YouTube (78%) en social media (61%). De belangrijkste doelen zijn helder: een nieuwe markt aanboren en de doelgroep informeren. En dat blijkt niet zonder succes. Veel kijkers gaan na het zien van een video online of offline op zoek naar meer informatie, zoals de prijs van een product of dienst. Uit onderzoek van Sanoma/SBS (2014) blijkt dat 71% van de kijkers na het bekijken van online video weleens online naar aanvullende informatie heeft gezocht.

Eigen kanaal

Een eigen YouTube-kanaal kan voor bedrijven van grote waarde zijn. Door te delen waar je goed in bent en het geven van informatie waarvoor mensen ‘vroeger’ naar de winkel gingen, onderscheid je je van andere bedrijven. Daarnaast is het een extra plek op internet waar potentiële klanten ‘tegen je aan kunnen lopen’ en genereert het extra traffic naar je website. En dat zorgt weer voor een hogere ranking bij zoekopdrachten in Google Search.

Er zijn tal van goede voorbeelden van lokale én internationale bedrijven die door middel van video hun productkennis etaleren. Digital Rev plaatst bijvoorbeeld productreview op zijn kanaal, vaak met een bijzondere of grappige twist zoals de cheap camera challenge.

Vriese Music Palace laat met korte, praktische en informatieve video’s bijvoorbeeld zien welke snaren er te koop zijn en hoe je die snaren zelf vervangt.

RedBull is een bekende naam binnen videomarketing. Het YouTube-kanaal staat vol met prachtig videomateriaal van extreme sporten. Het in beeld brengen van het eigen merk is nauwelijks aan de orde.

De nieuwe generatie

Dat online video vooral populair is bij de nieuwe generatie, is weinig verrassend. Cutting Edge voorbeeld van video-succes van de nieuwe generatie: Enzo Knol. Iedereen die ouder is dan 16 jaar heeft waarschijnlijk nog nooit van de Nederlander Enzo Knol gehoord. Voor de overige Nederlanders is Knol een superster. Zijn populariteit geeft aan dat de volgende generatie video verslindt alsof het televisie is. Natuurlijk kijkt de meerderheid op een telefoon of tablet. Het verdienmodel in dit geval is dat er bedrijven zijn die hem graag hun producten laten promoten. Welkom in de nieuwe wereld.