Lize Gerritsen
16-09-2020

5 Adviezen voor een goede onboarding

“Hoi nieuwe collega’s! Daar ben ik dan.” Vol goede energie stap ik op mijn eerste dag bij LBL de drempel over. Ik realiseer me dat mijn zenuwen best meevallen. Hoe komt dat? Aandacht geven aan onboarding is key én iets waar we bij LBL wel kaas van hebben gegeten.

Er is maar één kans voor de eerste indruk – voor beide partijen. Natuurlijk wil je als nieuwe medewerker goed overkomen, maar voor de werkgever is dit minstens zo belangrijk. Wist je dat medewerkers die hun eerste werkdag als positief ervaren sneller productief zijn en minder snel vertrekken? Er zijn heel wat harde cijfers aan verbonden, dus ik geef graag wat adviezen voor een zachte landing:

1. Een teken van leven

Soms kan er best wat tijd zitten tussen de sollicitaties, het tekenen van het contract en je eerste dag. Stilte voor de storm is dan niet iets wat je wilt. Daarom de tip om je nieuwe medewerker alvast een teken van leven te geven. Gewoon om te laten weten dat je naar zijn of haar komst uitkijkt. Dit kan een kaart zijn, een gepersonaliseerd notitieboekje of een simpel belletje. Zelf had ik heel leuk contact met mijn toekomstige LBL-collega’s. Zo kreeg ik via social media een berichtje van mijn leidinggevende: “we kunnen niet wachten!” Het zijn de kleine dingen die een groot effect kunnen hebben.

2. Een warm welkom

‘Nou dit is je plek, succes he!’ Geen prettige manier om verwelkomd te worden, toch? Zorg voor een welkom waardoor de nieuwe medewerker zich ook écht welkom voelt. Bedenk hierbij – en eigenlijk bij alle punten – wat jij fijn zou vinden bij je eerste werkdag. Wat wil je dan weten? Bij LBL kreeg ik een pakket vol met LBL-spullen: magazines die we o.a. maken voor Staatsbosbeheer en Jumbo Supermarkten, een bos bloemen, een gepersonaliseerde chocoladereep en – eigenlijk wel het allerleukst – het LBL-welkomstboekje. Dit is een welkomstboekje met alle essentiële informatie voor mijn eerste week: wie is wie, welke rol heb ik precies, welke projecten lopen er, wat is de geschiedenis van LBL en waar moet ik zijn voor computervragen? Handig zeg.

3. Kick-off

Bureau: check. Computer: check. Kennismakingsrondje: check. En nu? Persoonlijk vind ik het totaal niet fijn als je de hele dag met je vingers zit te draaien. Lekker aan de bak! Als het goed is, heb je tijdens de sollicitatieprocedure al besproken wat je werkzaamheden zullen zijn. Zorg als werkgever dan ook voor een gevulde agenda of in elk geval een takenlijst voor de eerste dag en week. Het werkt heel motiverend als je – naast het inlezen en chit-chatten –  al echt productief kan zijn.

4. Rondje kennismaken. Coronaproof.

Alles loopt nu een beetje anders dan normaal. Ook het onboarden. Het rondje handen schudden heeft nu plaatsgemaakt voor ‘Hoi, ik ben Lize!’ vanaf de andere kant van de ruimte of zelfs vanachter je laptop thuis. Ook voor je collega’s is het een beetje gek dat ze je niet gewoon kunnen leren kennen zoals normaal. Organiseer je een introductiecall voor je nieuwe medewerker? Leuk, maar bereid je wel goed voor. Niets rotter voor je nieuwe collega dan ongemakkelijke stiltes. Bedenk bijvoorbeeld een leuke stelling à la Dilemma op Dinsdag: liever elke ochtend je computer moeten resetten of zonder make-up naar het werk? Zo leer je de nieuwe medewerker echt kennen! Iets laagdrempeliger? Ga dan voor een voorstelrondje waarin elk teamlid vertelt over zijn of haar werk. Zelf kreeg ik de opdracht een introductievideo te maken. Zo kenden mijn collega’s me al een beetje voor mijn eerste dag.

 

5. Spread the word!

Hoe fijn is het als collega’s positief over je organisatie praten op social media. Dit begint al bij het onboarden. Bij ons zit social-denken flink ingebakken, maar ik kan me voorstellen dat dit bij sommige organisaties niet gelijk top of mind is. Daarom is het zaak om alvast een voorzetje te doen. Maak een leuke foto van je nieuwe medewerker en post die op je bedrijfspagina en vraag de nieuwe medewerker deze te delen. Moedig de medewerker aan door alvast wat foto props te sturen. Bijvoorbeeld een rekenmachine voor een administratief medewerker of een geprint diagram op een stokje voor een SEO-specialist. Veel likes gegarandeerd!

Het belangrijkste punt wat ik wil maken is: wees persoonlijk

Kijk wat past bij jouw organisatie en de nieuwe medewerker en zet net dat stapje extra dan wat je agenda toelaat. Echt, het is het waard.

Kun je bij bovenstaande tips wel wat extra hulp gebruiken? Wij staan in de startblokken!

Bel of mail ons!

 

Meer nieuws
1-08-2020

Een digitale lofzang op print

Print maakt een revival door. Voor een papiervreter en magazinemaker als ik is dat natuurlijk geen nieuws. Sterker nog, print is toch nooit weggeweest?! Of nóg sterker: print was niet eerder zó’n gaaf en krachtig communicatiemiddel.

lees meer
22-07-2020

Social video - van format naar succes

Het belang van video op social media is groot, heel groot. Volgens een onderzoek van Rawshorts worden video’s 1200% (whut!?) vaker gedeeld dan een bericht met tekst en beeld. En doet 67% van de consumenten sneller een aankoop na het zien van een productvideo op social media. Reden genoeg om op social met video aan de slag te gaan! Maar… wat is een goede social video? Ik neem je mee door vijf populaire formats, en geef tips om je video aantrekkelijk te maken voor social. Als uitsmijter delen mijn collega’s en ik onze favoriete social video’s van dit moment met je. 🙂

lees meer
25-06-2020

Receptontwikkeling. Een vak apart.

Food is en blijft hot. Laten zien wie je bent via ‘food’ is een trend die al jaren groter wordt en niet aan kracht lijkt in te boeten. Zeker nu we door de afgelopen ‘thuis’-maanden meer zijn gaan bakken en koken, wordt er nóg meer gezocht naar receptuur. En dat maakt het een fantastisch middel voor contentmarketing. Met recepten laat je klanten zien waar je voor staat. Want een recept is nooit zomaar een recept. In alle receptuur worden keuzes gemaakt en die bepalen uiteindelijk de signatuur van de afzender en dragen daarmee bij aan de identiteit van een merk.

lees meer