Mike Groot Zevert
7-10-2019

In zes stappen naar de video die jíj wil

Zet je vaak video in, maar is het eindresultaat niet altijd wat je verwachtte? Dikke kans dat er bij de briefing al iets is misgegaan. Wat helpt, is een juiste checklist. En: een briefing wordt beter als je inzicht hebt in het productieproces. Ik neem je graag mee in zes stappen. Zo kom je nooit meer – of in elk geval minder vaak – voor verrassingen (of eerder: teleurstellingen) te staan. 

1. Briefing
Elke briefing begint met het verwoorden van wat je wilt vertellen, waarom en aan wie. Bedenk ook wat de video moet bewerkstelligen of opleveren en wanneer je de video laat zien aan kijkers.

Bepaal doel en doelgroep
Een video staat natuurlijk nooit los van het doel van jouw organisatie en je bredere communicatie-aanpak. Een video is ingebed op je website, maakt onderdeel uit van je presentatie of wordt gedeeld op je social media-kanalen. Wil je een video (laten) maken, begin dan met het verhaal. Waar moet je video over gaan? Wat wil je dat de kijker voelt, denkt of doet na het zien van de video? Wie is die kijker nou precies en waar is hij of zij online te vinden? Tip: pluis je volgers eens uitgebreid uit of interview mensen uit je doelgroep over hun mediagebruik.

Op welke kanalen publiceer je je video?
Van tevoren weten op welke kanalen je je video wil publiceren (en waarom), is heel belangrijk voor een soepele productie. Een video op Instagram vraagt om andere shots en edits dan een corporate video op een website of docu. Ook qua formaat – en lengte – heeft elk kanaal weer andere eisen. Denk daarom goed na over de distributie van en de traffic naar je video. Wil je een corporate video voor op je website, dan is het ook goed om te weten of je voor social media een aparte teaser wil laten maken of dat een edit uit de video volstaat. 

En: zeg jij ‘social media’, dan zeggen wij ‘ondertiteling’. De meeste mensen kijken video’s namelijk zonder geluid. Omdat ze bijvoorbeeld in de trein zitten of collega’s niet willen storen. Op Facebook wordt zelfs 85% van alle video’s zonder geluid bekeken.

Bepaal je deadline of publicatiedatum
De productie wordt afgestemd op je deadline en budget. Deze hebben logischerwijs invloed op wat haalbaar is qua productie. Op basis van jouw informatie, wordt het briefingsformulier ingevuld. Daarmee gaan we door naar de tweede ronde: het concept.  

Download ons video-briefingsformulier

 

2. Concept
Heb je je video al helemaal uitgedacht? Of kun je nog wel wat creatieve hulp gebruiken? Als regisseur denk ik sowieso met je mee. In het concept beschrijven we de verhaallijn en hoe deze leidt tot actie bij je doelgroep. Hiermee leggen we de basis voor het script.

3. Script en pre-productie
Het script is een indeling van alle scènes. We beschrijven per scène wat er gebeurt, wat een persoon zegt en doet, wat de camera in beeld brengt en of er extra’s zoals muziek, voice-over en animatie worden toegevoegd. Zo bouwen we de video scène voor scène op. 

Vanaf het moment dat jij het script goedkeurt tot het moment dat de camera loopt, zitten we in pre-productie. Op dat moment regelen we alles voor de draaidag(en). We stemmen de video tot in detail af met de deelnemers en plannen cameramensen, licht- en geluidsmensen – en eventueel acteurs en visagisten – in. We kopen of huren props en maken de afgesproken locatie video-proof. 

4. Draaien (productie)
3, 2, 1 actie! 🎬🙌  Een draaidag is een drukke dag met een strakke planning. Hoeveel mensen bij de productie betrokken zijn, hangt af van de grootte van het project. Tijdens een draaidag sta ik naast de cameraman en zorg ik dat alles wordt gefilmd zoals we met jou hebben afgesproken. 

5. Post-productie
Edit
Na de draaidag(en) schuif ik of één van mijn collega’s aan de edit-tafel. In deze fase maken we ook de animaties en het sounddesign. Wanneer wij bij LBL vinden dat de video is zoals ‘ie moet zijn, ontvang jij de video per mail. We vragen je om deze minimaal 5x te bekijken en je te verplaatsen in je doelgroep. Komt de boodschap goed over?

6. Oplevering definitieve versie
Met jouw opmerkingen maken we de definitieve versie. Indien afgesproken leveren we de video ook aan in verschillende formaten. 

It’s a wrap! Je video kan live. Vergeet niet om de resultaten goed te meten, zodat je intern kunt uitleggen wat de video oplevert. Uiteraard horen wij ook graag wat de resultaten zijn, zodat we die learnings mee kunnen nemen naar onze volgende producties. 

Bekijk hierrr onze video’s voor inspiratie

 

Meer nieuws
5-09-2019

Podcast-serie rond levensvragen

Radboud Centrum Sociale Wetenschappen bestaat vijf jaar en samen bedachten we een mooie vertelvorm om daar aandacht aan te besteden. We maakten vijf inspirerende podcasts over vragen die ons allemaal wel eens bezighouden. Hoe weet je bijvoorbeeld wie je bent? En hoe word je een wereldverbeteraar?

lees meer
5-08-2019

100% Leven. Daar zit muziek in!

Dit jaar heeft Bartiméus, de grootste organisatie voor visueel beperkten in Nederland, zijn huisstijl en propositie aangepast. De nieuwe slogan is kort en krachtig: 100% Leven. Het idee erachter? Het gaat niet om hoeveel procent je ziet, het gaat om hoeveel procent je leeft. Bartiméus wil blinden en slechtzienden helpen het maximale uit het leven te halen.

lees meer
18-06-2019

Banner & beeldmerk jubileum NautaDutilh

Misschien heb je hem al gezien, de banner op het pand van NautaDutilh aan de Zuid-As? Met trots prijkt daar de slogan ‘295 years of Adaptive Thinking’.

 

lees meer