1. Briefing
Elke briefing begint met het verwoorden van wat je wilt vertellen, waarom en aan wie. Bedenk ook wat de video moet bewerkstelligen of opleveren en wanneer je hem wil laten zien aan je kijkers.
Bepaal je doel en doelgroep
Begin met het verhaal, de inhoud, het onderwerp: waar moet de video over gaan? Bepaal dan het doel. Wat wil je dat de kijker voelt, denkt of doet na het zien van je video? Ook zó belangrijk: wie is die kijker nou precies en waar is hij of zij online te vinden? Tip: pluis je volgers eens uitgebreid uit of interview mensen uit je doelgroep over hun mediagebruik.
Vraag jezelf trouwens ook altijd af: is video het juiste middel om mijn boodschap over te brengen? Ook al kun je met video ontzettend veel; niet elk verhaal leent zich ervoor om in bewegend beeld gevat te worden. Overtuigd van video als middel? Mooi! Dan gaan we graag met je aan de slag. 😄
Op welke kanalen publiceer je je video?
Van tevoren weten op welke kanalen je je video wil publiceren (en waarom), is heel belangrijk voor een soepele productie. Een video op social media vraagt om andere shots en edits dan een corporate video of docu. Ook qua formaat – en lengte – heeft elk kanaal weer andere eisen: 16:9 voor je website en YouTube, vierkant voor Instagram en Facebook, en verticaal voor IGTV. Denk daarom goed na over de distributie van en de traffic naar je video. Wil je een corporate video voor op je website, dan is het ook goed om te weten of je voor social media een aparte teaser wil laten maken of dat een edit uit de video volstaat.
En: zeg jij ‘social media’, dan zeggen wij ‘ondertiteling’. De meeste mensen kijken video’s namelijk zonder geluid. Omdat ze bijvoorbeeld in de trein zitten of collega’s niet willen storen. Op Facebook wordt zelfs 85% van alle video’s zonder geluid bekeken.
Bepaal je deadline of publicatiedatum
De productie wordt afgestemd op je deadline en budget. Deze hebben logischerwijs invloed op wat haalbaar is qua productie. Op basis van jouw informatie, wordt het briefingsformulier ingevuld. Daarmee gaan we door naar de tweede ronde: het concept.
Download ons video-briefingsformulier
2. Concept
Heb je je video al helemaal uitgedacht? Of kun je nog wel wat creatieve hulp gebruiken? Als regisseur denk ik sowieso met je mee. In het concept beschrijven we de verhaallijn en hoe deze leidt tot actie bij je doelgroep. Hiermee leggen we de basis voor het script.
3. Script en pre-productie
Het script is een indeling van alle scènes. We beschrijven per scène wie erin speelt, wat die persoon zegt en doet, wat de camera in beeld brengt en of er extra’s zoals muziek, voice-over en animatie worden toegevoegd. Zo bouwen we de video scène voor scène op.
Vanaf het moment dat jij het script goedkeurt tot het moment dat de camera loopt, zitten we in pre-productie. Op dat moment regelen we alles voor de draaidag(en). We stemmen de video tot in detail af met de hoofdrolspeler(s) en plannen cameramensen, licht- en geluidsmensen – en eventueel acteurs en visagisten – in. We kopen of huren props en maken de afgesproken locatie video-proof.