25-02-2016

Snapchat: hoe werkt ’t eigenlijk?

Op Snapchat zijn nog weinig bedrijven te vinden. In vier stappen een korte uitleg over hoe Snapchat in elkaar zit.

Hoewel Snapchat al sinds 2012 bestaat, is het medium is nog wat ‘onontdekt’ door de massa en het werkt totaal anders dan de ‘gevestigde’ social media.

1. Volledig anders

Snapchat werkt niet met timelines, nieuwsoverzichten of vriendensuggesties. Op Snapchat voeg je mensen toe en met hen deel je in beelden wat je meemaakt. De basis van alles is beeld. Dat is essentieel anders, want aan de app komt nauwelijks tekst te pas. Alles werkt met foto’s en video’s.

 

Als je Snapchat opent, is dit je beginscherm. Je kunt nu gelijk een foto maken of een video opnemen. Het is niet mogelijk om iets wat je eerder hebt gemaakt, te uploaden. Je kunt alleen iets delen wat je zojuist hebt opgenomen of hebt gefotografeerd. Wil je een video opnemen? Houd dan de witte knop lang ingedrukt. Goed om te weten: de maximale duur van een video op Snapchat is tien seconden. Als je de witte knop ingedrukt houdt, stopt het filmen automatisch als je aan de tien seconden zit.

2. Vrienden toevoegen

Je kunt mensen volgen door ze toe te voegen als vriend. Dit doe je door vanuit het beginscherm naar rechts te swipen. Je komt nu terecht in een overzicht. Als je vrienden hebt toegevoegd, komen hun verhalen in deze lijst te staan. Bovenaan staat een zoekregel. Typ hier de naam van je vriend in en klik op het plusje. Verschijnt er geen plusje? Dan heb je niet de goede gebruikersnaam ingetypt. Snapchat doet geen suggesties. Je moet dus weten wat de juiste gebruikersnaam is.
Ook kan iedere gebruiker jou toevoegen. Er is geen mogelijkheid tot een afgeschermd profiel. De drempel om iemand toe te voegen is laag, omdat je alleen interactie hebt als je daar zelf voor kiest. Als iemand je heeft toegevoegd, heb je niet de mogelijkheid om het profiel van diegene te bekijken (want je hebt geen profiel!). Daardoor kan je iedereen toevoegen, en hoef je iemand niet persoonlijk te kennen voor je hem of haar toevoegt.

Verhalen Snapchat

Dit is een verhalenoverzicht.
Bovenaan staan de meest recent geplaatste verhalen.

3. Verhalen volgen

Rechts staan alle verhalen, wat te vergelijken is met de timeline op Facebook. Als een van je vrienden iets met je wil delen, kan dat via een persoonlijk bericht of door de foto of video in ‘het verhaal’ te zetten. De verhalen van je vrienden zijn 24 uur te zien. Daarna verdwijnt het verhaal automatisch uit de tijdlijn. Door middel van een soort ‘pizzapunten’ zie je hoe lang het verhaal nog te bekijken is. Hoe meer wit er in het rondje staat, hoe minder lang je nog de tijd hebt om het verhaal te bekijken.

4. Verhaal maken

Zelf een verhaal maken is erg gemakkelijk. Ga naar het beginscherm en maak een foto of video. Snapchat is een snel en rauw medium. Als je een foto of video hebt gemaakt, kan je daar nog op tekenen, een filter overheen doen of de video sneller of langzamer laten afspelen. Goed om te weten: een foto of video op Snapchat wordt vrijwel altijd rechtop gefilmd. Als je een foto of video gemaakt hebt, verschijnt er rechts onderin een pijltje. Klik hier op en kies ‘versturen naar Mijn Verhaal’. Je kunt meerdere foto’s of video’s maken. Deze worden automatisch achter elkaar gezet in de volgorde waarin je ze hebt opgenomen. Zo creëer je letterlijk jouw verhaal.

Snapchat - werkplek LBL

Bij deze foto is een filter toegevoegd, tekst getypt en getekend.


Maar, eh.. wat is er leuk aan?

Wat Snapchat zo leuk maakt, is dat je als persoon (of bedrijf) de kijker mee kan nemen in wat je doet. Op een hele makkelijke en leuke manier kan je laten zien wat je meemaakt of waar je over nadenkt. Ook is interactie met vrienden of volgers makkelijk. Stel een vraag in een video, zet ‘m in een verhaal en vraag of je vrienden willen reageren met een selfie. Doordat andere gebruikers niet kunnen zien wat je onderling naar elkaar stuurt, reageer je makkelijk. Erg leuk om te doen: door middel van tekeningetjes en emoticons zijn foto’s nog wat leuker te maken. En ook wel eens fijn: na 24 uur zijn verhalen niet meer terug te zien en ook niet meer te achterhalen. Een dag voor gek staan is op Snapchat dus ook letterlijk ‘maar’ een dag. Morgen maak je dat wel weer goed.