23-01-2017

Hot hot hot: foodtrends voor 2017

Food – een van onze expertises – is en blijft hot. Niet alleen merken uit de culinaire branche, maar ook non-foodmerken zoeken de connectie met food om hun aantrekkingskracht te vergroten. Bij LBL hebben we een scherp oog voor wat komen gaat op het gebied van food.

We zetten zes belangrijke foodtrends voor je op een rijtje, én we laten zien hoe wij die trends voor onze klant Jumbo Supermarkten vertalen naar gerechten om van te watertanden.

1 Creatief met groente

Vegetarisch comfort food wordt het helemaal in 2017. Groente gaat vaker de hoofdrol spelen in onze maaltijden en we worden er ook steeds creatiever mee. Neem bijvoorbeeld de hip en happening bloemkool: die kook je niet alleen meer in roosjes, maar gril je in z’n geheel in de oven, voorzien van een lekkere rub. In het laatste nummer van Hallo Jumbo wijdden we een hele rubriek aan deze veelzijdige, ‘ouderwetse’ groente. Met onder meer recepten voor bloemkooltempura, bloemkoolcouscous en bloemkoolsoep. We zijn continu bezig om de laatste foodtrends te vertalen naar de behoefte van het grote publiek. Maar we vergeten ook de klant niet die z’n bloemkool graag met een bechamelsaus eet we kennen onze klassiekers.

Boerenkool is als trendgroente over z’n hoogtepunt heen, maar we blijven dol op groene groenten. Nieuw groen als babyspinazie, wortelloof en zeewier komt de Jumbo-klant zeker tegen in 2017.

2. Samen eten, samen delen

Sharing wordt nog populairder. Het is super-relaxed en ongedwongen: met een grote groep mensen om de tafel, samen eten van één schaal. Of juist van heel veel kleine schaaltjes. We hebben het afgelopen jaar een Hallo Jumbo-nummer gemaakt met als thema Groot geluk: met z’n allen aan tafel met een grote pan in het midden. En dan samen taco’s bouwen of je eigen soep samenstellen.

 

3. Spannende keukens

Caribisch, Mexicaans, Zuid-Amerikaans en Aziatisch… Wat je van ver haalt, is lekker. In 2017 gaan we nog meer nieuwe smaken en smaakcombinaties ontdekken. En goed nieuws voor wie van hot hot hot houdt: in 2017 mag het een pepertje meer zijn!

 

4. Bowls

Eten uit een schaaltje – we zagen het in 2016 al, en dit jaar zullen we nog veel vaker uit bowls gaan eten. De trend begon met de poke bowl: rauwe, in blokjes gesneden, verse vis met daarbij groente, rijst en bijvoorbeeld zaden, sojasaus, sesamolie en pepertjes. Nu doen we er eigenlijk allerlei lekkers in, zoals salades en pasta’s, maar ook noedelsoepen (die overigens ook enorm populair zijn).

 

5. Het ontbijt

Ontbijten is helemaal 2017. Buiten de deur ontbijten, is iets dat we in Nederland eigenlijk niet echt kenden. Het afgelopen jaar is dat echter veel populairder geworden. Ook thuis maken we steeds meer tijd voor het ontbijt. En dan eten we allang niet meer (alleen) een boterham met kaas. Steeds vaker ontbijten we uitgebreider met bijvoorbeeld vers fruit, muesli, homemade granola, smoothies, pannenkoekjes, ontbijtsalades, overnight oats, breakfast bowls… Het aanbod ontbijtproducten bij Jumbo blijft groeien en in Hallo Jumbo geven we veel recepten voor nieuwe ontbijtgerechten.

 

6. Eerlijk en gezond

Tot slot nog iets over superfoods. Die hebben we inmiddels wel gezien, zo lijkt het. We lopen niet meer massaal achter gezondheidsgoeroes aan. Het mag allemaal weer iets gewoner. Maar wat blijft, is de aandacht voor eerlijk, gezond en duurzaam eten. Dat is ook iets waar Hallo Jumbo bij aansluit, bijvoorbeeld door heerlijke no-nonsense-gerechten te ontwikkelen in samenwerking met het Voedingscentrum en de vernieuwde Schijf van Vijf.

Lees ook ons blog over hoe we in Hallo Jumbo de laatste foodtrends vertalen naar toegankelijke recepten.