3-05-2017

Contentmarketing: datadriven of buikgevoel?

Wij vroegen Tim Steur (Jumbo), Aljo Hartgers (Sigizy), Mireille Spapens (Erasmus MC), Daniel Spronk (Eight Media), Erica van Harten (WNF) en Marco Derksen (Upstream) te reageren op de stelling: Content marketing zonder buikgevoel. Kan dat?

In hun visies belichten de ervaringsdeskundigen zowel de rol van data als de gevoelskant. Als tip van de sluier, delen we alvast hoe de contentmarketeers omgaan met data, alsook de kanttekeningen die de strategen geven als het om data-analyse gaat.

De contentmarketeers:

  • Jumbo koppelt data uit klantonderzoek, mediaonderzoek en assortimentsonderzoek. De totaalanalyse die hieruit volgt, wordt gebruikt bij de opzet van alle thema-campagnes.
  • Aljo Hartgers gebruikt voor opdrachtgevers tools als Coosto om grote en kleine influencers online te vinden. Vervolgens wordt de influencer-content geanalyseerd om te zien wat de hot topics zijn. Dit zijn goede indicatoren van de onderwerpen waar je zelf als merk over kunt schrijven.
  • Bij Erasmus MC wordt er een continu multi-stakeholder onderzoek uitgevoerd onder o.a. studenten, patiënten, onderzoekers en verwijzers zoals huisartsen.
  • WNF meet hoe de content in het offline Panda magazine wordt gewaardeerd via een online donateurspanel en door steeds bewuster op (inter)actie aan te sturen in het magazine.

De strategen:

  • Daniël Spronk waarschuwt: “Realiseer je bij het analyseren van data dat het altijd een momentopname is en dat invloeden van buitenaf hier een rol in (kunnen) spelen. Een paar weken later kunnen data een heel ander beeld geven.”
  • Marco Derksen adviseert: “Meet of je uiting positief effect heeft op jouw doel en hier werkelijk aan bijdraagt. Aantallen likes, fans, volgers en website bezoekersaantallen zeggen niets.”