Mike Groot Zevert
11-03-2019

Cameraploeg in de lucht

Het is snel, licht en vliegt als witte of zwarte streep door de lucht. Is het een vogel, een vliegtuig? Nee het is een drone! Het perfecte apparaat om video-opnames mee te maken vanuit de lucht. Bijvoorbeeld hoog boven de bomen terwijl de zon opkomt, in een achtervolging met een auto of om een bouwplaats van bovenaf te bekijken. Ik vertel je hoe ik dit doe.

Als een helikopter

Kun je het je nog voorstellen? Als je zo’n vijf jaar geleden mooie opnames wilde maken vanuit de lucht moest je flink in de buidel tasten. Een paar duizend euro voor een draaidag met helikopter en cameraman was heel gebruikelijk. Voor dat geld koop je tegenwoordig een professionele drone die je keer op keer de lucht in kunt sturen.

Oefening baart kunst

Met een drone in je bezit ben je er nog niet. Hij moet de lucht in. En dat klinkt makkelijker dan het is. Voordat je mooie shots maakt vanuit de lucht ben je heel wat oefenen verder. Allereerst moet je de drone leren kennen. Vertrouwd raken met zijn gewicht en wendbaarheid. Daarna is het een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. Ik heb een eigen drone aangeschaft die ik meenam op vakantie. Stond ik ’s ochtends vroeg op om een lekker stuk te vliegen. Bovendien mag je in Nederland niet commercieel vliegen met een drone als je niet de juiste papieren hebt. Als dronepiloot moet je theorie-examen doen. Je leert hierin over metrologie, regelgeving en kaartlezen. En je moet je drone registreren en verzekeren.

Mooiste shot

Sinds mei 2017 heb ik de juiste papieren op zak. Dit en voldoende oefening maakt vliegen met een drone geweldig! Drones zijn heel geschikt om vanuit verschillende perspectieven te filmen. De weidsheid van een landschap of omgeving, de grootte van een kantoorpand, het volgen van een rijdende auto.
Bij het filmen met een drone is het belangrijk om je bewegingen zo clean mogelijk te houden. Geen harde bewegingen en scherpe bochten. Ik maak de camerabewegingen als een soort helikopter door rustig te ‘pannen’ (draaibewegingen maken) en ‘tilten’ (van gericht op de grond langzaam omhoog bewegen naar de horizon). Shots ogen hierdoor heel smooth en veel filmischer. Het mooist vind ik het om heel vroeg in de ochtend, als de zon net is opgekomen, te gaan vliegen in de natuur. Helemaal als er nog mist hangt die een mysterieuze sfeer creëert.

Geofencing

Zelfs als gecertificeerd dronepiloot mag je niet zomaar overal vliegen. Verschillende recente drone-incidenten, zoals bij de Londense luchthaven Gatwick, maken dat dronefabrikanten softwarematig ingrijpen. Fabrikant DJI lanceert binnenkort een nieuw geofencingsysteem. Deze software voorziet de drone van luchtruimrestricties. De drone weet hierdoor zelf precies waar hij wel en niet mag vliegen. Wanneer je ergens vliegt waar het niet is toegestaan dan krijg je een melding. Het systeem wordt later deze maand via een verplichte software-update uitgerold in alle Europese lidstaten.

Video’s met wow-factor

Naast mij werken er nog twee gecertificeerde dronepiloten bij LBL die precies weten waar ze mogen vliegen. Alle freelance cameramensen waarmee we werken bezitten ook een dronecertificaat. En nog belangrijker: we hebben inmiddels veel ervaring met deze nieuwe ‘helikopters’ in de lucht. Zo kunnen we voor onze klanten de mooiste opnames maken. In combinatie met opnames op de grond levert dat levendige videoproducties op met een wow-factor! We gebruikten al dronebeelden in video’s voor onder andere Staatsbosbeheer, TenneT en de ScanCoveryTrial.

Meer nieuws
10-06-2016

Nieuw: de Augmented Reality app

Augmented Reality (AR) in print kende een opleving met de introductie van Layar een aantal jaar geleden en leek […]

lees meer
14-01-2019

Goede kantoornemens

2019 is begonnen en nu al blijkt 80 procent van de goede voornemens alweer gesneuveld. Zelf heb ik er helemaal niets mee, ik doe niet aan goede voornemens. En jij misschien ook niet… Maar ik moet zeggen, van deze tips voor goede voornemens op het werk werd ik wél blij…

lees meer
19-08-2016

Reisbranche: storytelling sleutel tot succes

Bij het kiezen voor een vakantie kijken jongeren vooral naar wat anderen doen. Je zit in de reisbranche dus goed als […]

lees meer