Mike Groot Zevert
11-03-2019

Cameraploeg in de lucht

Het is snel, licht en vliegt als witte of zwarte streep door de lucht. Is het een vogel, een vliegtuig? Nee het is een drone! Het perfecte apparaat om video-opnames mee te maken vanuit de lucht. Bijvoorbeeld hoog boven de bomen terwijl de zon opkomt, in een achtervolging met een auto of om een bouwplaats van bovenaf te bekijken. Ik vertel je hoe ik dit doe.

Als een helikopter

Kun je het je nog voorstellen? Als je zo’n vijf jaar geleden mooie opnames wilde maken vanuit de lucht moest je flink in de buidel tasten. Een paar duizend euro voor een draaidag met helikopter en cameraman was heel gebruikelijk. Voor dat geld koop je tegenwoordig een professionele drone die je keer op keer de lucht in kunt sturen.

Oefening baart kunst

Met een drone in je bezit ben je er nog niet. Hij moet de lucht in. En dat klinkt makkelijker dan het is. Voordat je mooie shots maakt vanuit de lucht ben je heel wat oefenen verder. Allereerst moet je de drone leren kennen. Vertrouwd raken met zijn gewicht en wendbaarheid. Daarna is het een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. Ik heb een eigen drone aangeschaft die ik meenam op vakantie. Stond ik ’s ochtends vroeg op om een lekker stuk te vliegen. Bovendien mag je in Nederland niet commercieel vliegen met een drone als je niet de juiste papieren hebt. Als dronepiloot moet je theorie-examen doen. Je leert hierin over metrologie, regelgeving en kaartlezen. En je moet je drone registreren en verzekeren.

Mooiste shot

Sinds mei 2017 heb ik de juiste papieren op zak. Dit en voldoende oefening maakt vliegen met een drone geweldig! Drones zijn heel geschikt om vanuit verschillende perspectieven te filmen. De weidsheid van een landschap of omgeving, de grootte van een kantoorpand, het volgen van een rijdende auto.
Bij het filmen met een drone is het belangrijk om je bewegingen zo clean mogelijk te houden. Geen harde bewegingen en scherpe bochten. Ik maak de camerabewegingen als een soort helikopter door rustig te ‘pannen’ (draaibewegingen maken) en ‘tilten’ (van gericht op de grond langzaam omhoog bewegen naar de horizon). Shots ogen hierdoor heel smooth en veel filmischer. Het mooist vind ik het om heel vroeg in de ochtend, als de zon net is opgekomen, te gaan vliegen in de natuur. Helemaal als er nog mist hangt die een mysterieuze sfeer creëert.

Geofencing

Zelfs als gecertificeerd dronepiloot mag je niet zomaar overal vliegen. Verschillende recente drone-incidenten, zoals bij de Londense luchthaven Gatwick, maken dat dronefabrikanten softwarematig ingrijpen. Fabrikant DJI lanceert binnenkort een nieuw geofencingsysteem. Deze software voorziet de drone van luchtruimrestricties. De drone weet hierdoor zelf precies waar hij wel en niet mag vliegen. Wanneer je ergens vliegt waar het niet is toegestaan dan krijg je een melding. Het systeem wordt later deze maand via een verplichte software-update uitgerold in alle Europese lidstaten.

Video’s met wow-factor

Naast mij werken er nog twee gecertificeerde dronepiloten bij LBL die precies weten waar ze mogen vliegen. Alle freelance cameramensen waarmee we werken bezitten ook een dronecertificaat. En nog belangrijker: we hebben inmiddels veel ervaring met deze nieuwe ‘helikopters’ in de lucht. Zo kunnen we voor onze klanten de mooiste opnames maken. In combinatie met opnames op de grond levert dat levendige videoproducties op met een wow-factor! We gebruikten al dronebeelden in video’s voor onder andere Staatsbosbeheer, TenneT en de ScanCoveryTrial.

Benieuwd wat dronebeeld voor jouw video’s kan doen? Neem contact met ons op!

Ik wil contact
Meer nieuws
5-02-2019

De Utrechtse Heuvelrug op met Staatsbosbeheer

Wij mochten anderhalve week geleden met Staatsbosbeheer boswachter Jelle Bais mee naar een besneeuwde Utrechtse Heuvelrug. In onderstaande video vertelt hij over wat je allemaal tegenkomt tijdens het wandelen van Boswachterspad Grebbelinie. De video kun je ook terugvinden op de Facebookpagina van Staatsbosbeheer.

 

lees meer
22-01-2019

ScanCoveryTrial ijskoud avontuur

In tien dagen met de auto van Haaksbergen naar het noordelijkste punt van Europa: De Noordkaap, dwars door winters Scandinavië. 88 teams deden begin januari dit jaar mee met de ScanCoveryTrial, zo’n 200 mensen. Wij mochten deze spectaculaire tocht vastleggen.

 

lees meer
17-01-2019

Koken met Jumbo’s Wat Eten We

Een van de meest gestelde vragen in onze huishoudens is ongetwijfeld ‘Wat eten we vanavond?’. Jumbo’s Wat Eten We? bij SBS6 geeft het antwoord. In het programma presenteert Roberta iedere werkdag een snel, makkelijk en lekker recept. Kook mee en zet iets lekkers op tafel. Succes gegarandeerd, want ook deze recepten produceert LBL.

lees meer