Anique Mangnus
8-04-2019

Cadeau gezocht - Toffe winkels gevonden

Er is er een jarig! Hoera! Hoera!

Het is weer zo ver: een jarige bij LBL. Met – om en nabij – 40 collega’s is het bijna elke week raak. Slingers, taart en – niet vergeten! – een cadeautje. Wat dat laatste betreft zitten we goed in Arnhem. Deze prachtige, groene stad heeft echt hele leuke winkeltjes. En ik weet ze te vinden. Volg mij 🙂

Vanuit LBL wandelen we zo het centrum in. Alleen even het Willemsplein oversteken en we zijn er. Door de Jansstraat lopen we naar de Weverstraat. Onze eerste stop? Loft: een leuke woonwinkel in een prachtig oud pand. Je vindt hier grote (meubels dus) én kleine spullen. Een apenlamp, een olifantenkop van papier mache, posters met warme woorden (beetje klef, maar toch leuk), sieraden, van alles. Kans dat je hier een cadeautje vindt? Groot.

Op naar adres nummer twee. Vanuit Loft lopen we door de Hemelrijkpassage. Vroeger héél saai, nu onder andere de plek van een hele mooie modezaak: Maeve. Maar goed, we waren op weg voor een cadeautje. Door naar de Bakkerstraat, misschien wel de mooiste straat in het centrum. En hier móet je echt even naar boekhandel Het Colofon. Voor 1. de relaxte sfeer en 2. een boek natuurlijk. Een boek is altijd een goed geschenk.

En als je dan bij Colofon bent, loop dan ook even een paar panden verder bij de buren binnen: Dille & Kamille. Ja, ja, die winkel hebben ze ook in andere steden. Maar die prachtige binnentuin achter? Die hebben ze alleen in Arnhem. En zoek je een duurzaam cadeautje? Dan ben je hier aan het goede adres.

7straatjes

En dan wandelen we – wellicht met een nieuw boek in de tas – terug door de Bakkerstraat naar de Bentinckstraat, één van de 7straatjes van Arnhem. Gezellige, pittoreske straatjes met veel speciale winkeltjes. Hier vind je bijzondere brillenzaak 4D, Galerie PauletteBos, Little Things (voor kraamcadeaus), sieradenontwerpsters Minouche & Rune (buiten het cadeaubudget, maar zó mooi). Geen ketens dus, maar unieke winkeltjes. We slaan de hoek om, de Kerkstraat in. Het doel is conceptstore Bos  & Heij, maar blijf zeker even stilstaan voor de etalage van Nozili, de mooiste bloemenwinkel van Arnhem. Of beter nog: stap even binnen en geniet van de kleuren en geuren binnen. Ik word altijd zo blij van de enorme en wild gestileerde  bossen bloemen hier.

En dan: Bos & Heij. Hier kom ik eigenlijk nooit met lege handen buiten. Ik wil, ik moet hier altijd iets kopen; al is het maar een kaartje. Heb je geen tijd voor een mooie tocht langs leuke winkeltjes en moet je snel een cadeau hebben? Ga dan gewoon meteen door naar Bos & Heij. Succes gegarandeerd!

Hemels

Heb je nu een shopdipje? Tijd voor koffie. Bij Hemels. En koffie zonder taart? Dat kan hier eigenlijk niet. Want deze espressobar/patisserie/lunchzaak heet niet voor niets Hemels. Mijn favoriet? Polentataart met een kannetje rozensiroop, om erover te gieten. Niet altijd op de kaart, maar zó lekker!

Koffie op? De laatste kruimels binnen? Dan nog heel even naar Fraenck & Friends. Deze conceptstore aan de Beekstraat zit een beetje verstopt, maar mag je eigenlijk niet missen in een creatieve stad als Arnhem. Hier vind je de collectie tassen van het duurzame label Fraenck, maar ook bijzondere producten – ook kleine cadeautjes – gemaakt in de sociale werkplaats in de winkel. Alles is uniek, handgemaakt of op een bijzondere manier vermaakt. Hét adres dus voor een uniek cadeau.

Modekwartier

Wie nu nog shop-puf heeft, moet zeker door naar het Modekwartier, gelegen in de Arnhemse wijk Klarendal. Toegegeven: het is vanuit het centrum even lopen; een kleine tien minuten. Maar deze wijk is echt bijzonder. Het is het hart van creatief Arnhem en telt 50 kleine winkels en 70 bedrijfsruimten op het gebied van mode en design. Hier heb je vaak direct contact met de ontwerper of maker zelf. Let wel: juist omdat de ontwerpers en makers zelf hun winkel runnen, zijn ze niet de hele week open. Er moet namelijk ook gemaakt en ontworpen worden. Check voor je op pad gaat dus even de openingstijden.

Op naar het Modekwartier. We verlaten het centrum en steken het Velperplein over. Daarna lopen we via de Ir. J.P. van Muijlwijkstraat de multiculturele Hommelstraat in. Tussen de Turkse bazaars en eettentjes vind je daar het Arnhems Keramiek Atelier van Esther van Groeningen. Leuk om cadeau te geven: haar recycle-servies, kopjes en schaaltje gemaakt van gerecyclede klei. Ook bijzonder: lampjes van porselein of aardewerk.

Schuin tegenover het Arnhems Keramiek Atelier zit een andere leuke hebbedingen-winkel: Lost in Wanderland. Met leuke en betaalbare dingen om cadeau te geven.

Klarendalseweg

 

We wandelen verder onder de prachtig betegelde spoorbrug door. En slaan meteen rechtsaf, de Sonsbeeksingel in. Aan deze straat aan het spoor zit de leuke winkel Froufrou’s Vintage. Voor het betere schatgraafwerk. Verder in de wijk vind je er meer. Door nu. Naar de Klarendalseweg: voor Goed Proeven naar links. Vanaf hier rijgen de winkeltjes, werkplaatsen en restaurantjes zich aaneen. Er zijn veel leuke en bijzondere adressen. Te veel om op te noemen. Toch een paar tips. Op nr. 434 zit de Bakbarwinkel, een snoepwinkel voor bakfanaten. Letterlijk, want je vindt hier niet alleen bakblikken en bakgereedschappen, maar er staan altijd wat taartjes klaar. Om te proeven. Lekker!  En grappig: hier scoorde ik mijn Zeeuwse bakblik. In Arnhem 🙂

Nog geen cadeautje gevonden? Loop even verder. Naar Ikpakjein, een schattig winkeltje op nummer 150. Hier hangen prachtige bijzondere kaarten en posters. En mooie tegeltjes. Mijn favoriet? Die met de tekst ‘Mijn stadje, mijn schatje’. Hoe leuk is die. En dan? Door naar Het Paradijs. Echt 🙂 Zit op nummer 172. In deze winkel annex studio vind je servies, kaarten en prints van een heel leuk illustratorentrio: Els ten Klooster, Esther Hörchner en Maaike Burgers.

En dan nu? Neerploffen bij Sugar Hill, bovenaan de Klarendalseweg. Voetjes omhoog. Wijntje erbij. Klaar.

Meer nieuws
11-04-2019

Beeldschone paasfolder

Misschien was het je al opgevallen: de kerst- en paasfolder van Jumbo zagen er deze keer anders uit. Het was Jumbo’s wens om de folders, die al jarenlang door LBL gemaakt worden, in een nieuw jasje te steken. Ik vertel je alles over het beeldbeleid van de paasfolder nieuwe stijl.

lees meer
21-08-2017

De impact van reisblogs en reisplatformen

Bloggen en schrijven over reizen blijft onverminderd populair. Er zijn inmiddels ruim 300 reisblogs en tientallen onafhankelijke reisplatformen […]

lees meer
20-05-2009

Gids voor Dierenpark Emmen

Dierenpark Emmen vroeg LBL een tijdschrift voor abonnementhouders te ontwikkelen. Dit tijdschrift moet de meerwaarde van het abonnement […]

lees meer