Restyling magazines Erasmus Medisch Centrum

Baanbrekend werken, grenzen verleggen en vooroplopen; het ErasmusMC gaat voor een gezonde bevolking en excellente zorg door onderzoek en onderwijs. Het ambitieuze universitair medisch centrum in Rotterdam is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De vraag

2017. Het ErasmusMC vernieuwt. Nieuwbouw, nieuw onderzoek, reorganisatie en rebranding. Allemaal tegelijk. Medewerkers, patiënten, studenten en zakelijke relaties van het  ErasmusMC worden met name geïnformeerd via drie magazines: Amazing, Monitor en Scanner (intern). In de rebrandingstrategie is tevens een sterkere digitalisering van de communicatie en informatievoorziening opgenomen.

LBL is gevraagd om de magazines onder de loep te nemen. Ze te restylen naar de nieuwe huisstijl en een advies te geven over de inzet van print naast de online kanalen. Advies over het effectiever organiseren van de contentproductie door de diverse afdelingen, en het kostenefficiënter produceren van de magazines waren onderdeel van de vraag.

Uitvoering

We hebben de restyling van de magazines op inhoud en vorm sámen met de redacties van het ErasmusMC uitgevoerd, omdat zij de productie zelf blijven verzorgen. Bovendien was dit proces nuttig voor het samenwerken in breder verband dan de redacties gewend zijn. De input vanuit hun ervaringen, kennis van het ziekenhuis én de mensen die er werken, zijn enorm waardevol geweest in het proces. Het enthousiasme en de bereidheid om meer met elkaar samen te werken op één crossmediale redactie was groot.

Het resultaat: drie nieuwe bladformules die sterk aansluiten op de voorstellen voor de nieuwe website, een advies voor digitale patiëntencommunicatie en een aanzet tot een werkwijze die grenzen tussen redacties en afdelingen vervaagt. Print blijft een rol spelen, maar in een lagere frequentie en in combinatie met digitaal.

Het interne magazine Scanner ging als eerste ‘op de schop’. Dit magazine wordt binnen ErasmusMC hoog gewaardeerd en heeft de hoogste frequentie van de drie magazines. LBL heeft de eerste uitgave begeleid op hoofdredactie en art direction.

Ander werk

SteenGoed: video's voor provincie Gelderland

Identity magazine BIGMAG: portret van RadboudCSW

Branding, online strategie en magazine voor GGNet